Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Özbekistan’ın su endüstrisi: “Değişikliklere ihtiyaç var”

Özbekistan’ın su endüstrisi: “Değişikliklere ihtiyaç var”
REKLAM ALANI

Özbekistan’ın su endüstrisi: “Değişikliklere ihtiyaç var”

Özbekistan için su eksikliği çok acil bir sorundur. Ülkenin bazı bölgelerinde ve özellikle Karakalpakstan’da gözlemlenen su kaynakları kıtlığı, sosyal ve çevresel bir krize yol açabilir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü uzmanlarına göre Özbekistan’da su kullanımı geçen yıl kritik bir seviyeye ulaştı. Uzmanlar, su alımının rezervlerine yüzde oranını göstererek su kaynakları üzerindeki baskı seviyesini ölçtükten sonra bu sonuca vardılar: ülkede kullanılan su hacimleri toplam su rezervlerinin %169’unu oluşturuyor.

Özbekistan’ın su eksikliğinin son derece farkında olan tarım sektörüdür. Temsilcileri, cumhuriyetin Su Kaynakları Bakanlığı tarafından alınan önlemlerin etkisiz olduğunu ve sübvansiyon sağlayan devlet programlarının sıkılaştırıldığını savunuyor.

Devletten bu destekleri almak için mevcut şartlar, susuzluktan ilk darbeyi hisseden çiftçilerin şartlarını karşılamıyor. Aynı zamanda, Su Kaynakları Bakanı Shavkat Khamraev, yalnızca kendilerine göre gerçeğe uymayan rakamları bildiriyor. Ayrıca su kullanımına ilişkin yasanın fiilen etkin olmadığından da şikayet ediyorlar.
Bu arada, Kasım 2020’de Shavkat Khamraev, Özbekistan Cumhurbaşkanı tarafından cumhuriyetteki sulama ve ıslah işlerinin durumu nedeniyle zaten eleştirildi. Verimsiz su yöneticilerinin görevden alınması ve “çalışanların” atanması talimatı verildi.

O zaman Cumhurbaşkanı, bakanı, henüz yeni teknolojileri uygun düzeyde tanıtamayan üst düzey pozisyonlardaki “eski okul” personeli hakkında uyardı. Bununla birlikte, Özbekistan’da güçlü bir okul ve su sektöründeki profesyoneller için bir hazırlık üssünün varlığına rağmen, genç uzmanlar tarafından hala personel yenilemesi yapılmamaktadır.

Bakan ayrıca kendisine emanet edilen departmandaki yolsuzluk risklerini de göz ardı etti. 1 Mayıs 2020’de Sardoba rezervuarının barajı kırıldı ve bunun sonucunda Özbekistan ve komşu Kazakistan’ın geniş bölgeleri Syrdarya bölgesinde sular altında kaldı. Resmi verilere göre Özbekistan’ın Sardoba, Mirzaabad ve Akaltyn bölgelerinde 2.570 bireysel ve 76 apartman yıkıldı.

Geçen yıl Mayıs ayında, Ceza Davaları Yüksek Mahkemesi Yargı Kurulu, bu yüksek profilli davada sanık olan 17 kişi hakkında karar verdi. Mahkeme ayrıca, zimmete para geçirme ve zimmete para geçirme yoluyla hırsızlıktan kaynaklanan zararın sanıklardan tazminine yönelik tedbirleri de belirledi. Altı sanık gerçek şartlar aldı, biri – özgürlüğün kısıtlanması, geri kalanı – para cezası ve belirli bir haktan yoksun bırakılması.

Belki de tüm bu olayların arka planında ve Özbekistan için bu kadar önemli bir alanda hala çözülmemiş birçok sorunun olduğu gerçeğine rağmen, ülke liderliği Bakan Shavkat Khamraev’in yetkinliğini düşünmelidir.
Birçok uzmana göre, bu bağlamda, genç reformcuların kilit pozisyonlara atanmasını düşünmenin zamanı geldi,
suyun geleneksel kullanımını üretilebilirlik ve yeniliklerin kullanımına, BAE, İsrail ve diğer gelişmiş ülkelerin deneyimlerine doğru değiştirebilecektir.

Alimhon Nazarov

kaynak:https://maxala.org/economika/86614-vodnaja-otrasl-uzbekistana-neobhodimy-peremeny.html

REKLAM ALANI