Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Petersburg Forumu: Kazakistan’ın Fayda Performansı, – Rustam Abdrakhmanov

Petersburg Forumu: Kazakistan’ın Fayda Performansı, – Rustam Abdrakhmanov
REKLAM ALANI
28.06.2022
A+
A-

Petersburg Forumu: Kazakistan’ın Fayda Performansı, – Rustam Abdrakhmanov

PETERSBURG FORUM: KAZAKİSTAN’IN FAYDALARI

XXV St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu “Yeni Dünya – Yeni Fırsatlar” son zamanların en çok tartışılan konularından biri haline geldi. Yaşananların ışığında, adını ekonomikten politik olarak değiştirmenin zamanı geldi.

RUSYA YAPTIRIMA BAKIŞ ‘AYNA’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmeye hem i hem de e’yi hemen işaretleyerek en acil ve güncel konularla başladı.Her

şeyden önce, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki özel operasyonunun ilgisi olmadığını vurguladı. artan fiyatlar, enflasyon ve enerji kıtlığı sorunları ile. Sadece Batılı ülkeler reel sektör konusunda daha ciddi olmalı ve para birimi “matbaayı” daha az açmalıydı.

Rusya Federasyonu Başkanı, “Bu sorunlar bugün ortaya çıkmadı ve bazı demagogların şimdi söylediği gibi kesinlikle Rusya’nın hatasıyla ortaya çıkmadı” dedi.

Ancak, yaptırım önlemleri ayna bir şeydir. Yaptırımlar Batı’da enerji krizinde zaten “geri tepti” (AB’nin yalnızca bu yılki doğrudan kayıplarının 400 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor) ve Avrupalıların yaşam standardını vurdu. Daha da kötüsü, şimdi bile dünya ülkelerinin liderleri, hiç kimsenin böyle hukuksuz yöntemlerle sakıncalı devletlerle savaşmaktan korunmadığını gizlice tartışıyorlar.O halde nasıl bir küresel ekonomiden bahsedebiliriz?

Burada Vladimir Putin, diğer ülkelerden “meslektaşlarına” ve “kendi” işadamlarına bir takım sinyaller verdi.Özellikle, bununla ilgilenen tüm ülkeleri, tabii ki AB’nin tehditlerinden korkmadıkça ve işbirliği yapmaya davet etti. Amerika.

BÜYÜK AVRASYA VE AFRİKA İÇİN BEKLENTİLER

Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfattah Sisi’nin konuşmasına Rusya ile işbirliğinin olumlu etkisinin bir nevi reklamı denilebilir. Mısırlı lider, son yılların tüm büyük ortak Rus-Mısır projelerini özenle sıraladı ve bunlardan epeyce vardı. El-Dabaa nükleer santralinin inşası, Süveyş Kanalı ekonomik bölgesi içinde bir Rus sanayi bölgesinin oluşturulması ve Mısır demiryolu ağının geliştirilmesi gibi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin ile Rusya arasındaki verimli işbirliğinden de bahsetti. Çin’in Rusya Federasyonu olarak hala güvenilir bir ortak olduğunu defalarca vurguladı. Prensip olarak, dünyanın ikinci ekonomisi kiminle ticaret yapacağını seçebilecek durumda. Batılı meslektaşlarına yönelik bir not olmadan olmaz. Doğru, çok hoşgörülü, isimsiz ve unvansız.

Xi Jinping, “Geri çekilme ve tedarik kesintisi, tek taraflı yaptırımlar ve maksimum baskı uygulamasını bırakmamız gerekiyor” dedi.

Pratik olarak atılan diplomasi pankartı, forumun Kazak konuğu, etkinlikte çevrimdışı olarak hazır bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından başarıyla kaldırıldı. K. Tokayev konuşmasında zamanının çoğunu Avrasya Ekonomik Birliği’nin fırsatlarına ve başarılarına ayırdı ve Avrasya entegrasyonunu Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” kavramıyla eşleştirme ihtiyacına dikkat çekti.

– Tüm EAEU ülkelerinin ekonomilerinin toplam hacmi şu anda iki trilyon dolardan fazla, – Kazak lider vurguladı – Bu, malların, sermayenin, hizmetlerin ve emeğin serbest dolaşımına sahip devasa bir pazar, her halükarda olması gerekir. böyle.

Kazakistan Cumhurbaşkanı lojistik, gıda ve enerji güvenliğinin yanı sıra BDT, SCO, ASEAN ve EAEU çerçevesinde Büyük Avrasya alanının oluşturulması hakkında konuştu.

“KAZAKİSTAN KARİDESİ ” OLMAYACAK

Ancak, daha fazla tartışmanın gösterdiği gibi, K.Tokayev’in forumdaki konuşması Avrasya Ekonomik Birliği’nin göstergelerine ilişkin raporlarla hatırlanmayacak.Kazakistan diplomasisinin bayrağı çelik bir direğe dönüştü. Ve bu yavaş yavaş bir trend haline geliyor.

SPIEF’ten kısa bir süre önce Kassym-Jomart Tokayev, Rossiya-24 TV kanalına verdiği bir röportajda, Ocak olayları sırasında ülkesine yardım sağlayanın Kremlin değil, KGAÖ  olduğunu kaydetti.

– Vurgularım, Rusya değil, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, – daha sonra özellikle Kazak lideri belirtildi. – Rusya’da bazı insanlar, Rusya’nın Kazakistan’ı “kurtardığını” ve şimdi Kazakistan’ın sonsuza kadar Rusya’nın “hizmet etmesi ve ayaklarının dibinde eğilmesi” gerektiğini söyleyerek tüm bu durumu yanlış tanıtıyor. Bunun gerçeklikten uzak, tamamen haksız bir akıl yürütme olduğunu düşünüyorum.

Aynı röportajda K. Tokayev, Kazakistan’ın Rusya’ya karşı müttefik yükümlülüklerinden vazgeçmediğini, ancak cumhuriyetin mevcut yaptırım rejimini ihlal etmeyeceğini söyledi. Dedikleri gibi, Rusya Federasyonu bizim dostumuz ama kendi ekonomisi vücuda daha yakın.

Kazak lider, “Yaptırımlar yaptırımdır, onları ihlal etmemeliyiz” dedi. – Ayrıca, yaptırımların ihlali durumunda, ekonomimizle ilgili olarak Batı’dan sözde ikincil yaptırımların geleceğine dair bildirimler alıyoruz.

Aynı zamanda, bir dizi vatansever Rus medyasının aceleyle yaptığı gibi, Kazakistan’ı ihanet ve Batı yanlısı bir tutumla suçlamak için hiçbir neden yok. Kassym-Zhomart Tokayev, cumhuriyetinin Rusya’ya karşı müttefik yükümlülüklerinden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini özellikle vurguladı. Ancak paralel ithalat ve “Kazak karidesi”nin Rusya pazarında yer almayacağına dair ipucu pek anlaşılmaz geldi.

TANIMAMADA TANIMA

Kazakistan’ın tutumunun kararlılığı – yapıcı tarafsızlık – K. Tokayev de forumda vurgulandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, “Yaptırımlar var, bu yaptırımları ticaret ve ekonomik stratejimizde kesinlikle dikkate alıyoruz” dedi.

Kazak lider ayrıca yaptırım rejiminin sadece tek tek ülkeleri değil, bir bütün olarak Avrasya Ekonomik Birliği’ni de vurduğunu kaydetti. Ancak, umutsuzluğa kapılmayın

– bu birliğe birlikte girmeyi mümkün bulan ülkeler önemli bir ekonomik güç oluşturuyor ve potansiyele sahip – Kazakistan Cumhuriyeti lideri açıkladı. – Ama burada, elbette, kendinizin önüne geçmek ve şapka atma ile uğraşmak imkansız. Yine de zorluklar var, bu nesnel bir gerçeklik.

K.Tokayev, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki özel operasyonu hakkında oldukça açık bir şekilde ifade etti: konumunun tarafsızlığına rağmen, Kazakistan Lugansk ve Donetsk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımayı planlamıyor. Son yıllarda biriken diğer “kendi kaderini tayin edenler” gibi.

– BM Şartı’nda yer alan iki ana ilke artık birbiriyle çelişiyor, – K. Tokayev tutumunu açıkladı. – Bu, devletin toprak bütünlüğü ve ulusun kendi kaderini tayin hakkıdır. Görünüşe göre BM’nin kurucu babaları bu anı hesaba katmadı. Ve belki ve kasıtlı olarak bir uzlaşma olarak tanıtıldı.

Uzlaşma başarısız oldu. Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın toprak bütünlüğünün destekçisi olduğu ortaya çıktı. Ulusların kendi kaderini tayin hakkı dünya genelinde fiilen gerçekleşirse, o zaman şu anda BM üyesi olan 193 devlet yerine yeryüzünde 500 veya 600’den fazla devletin ortaya çıkacağını söyledi.

Tokayev, “Tabii ki kaos olacak” dedi. -Bu nedenle ne Tayvan’ı, ne Kosova’yı, ne Güney Osetya’yı, ne de Abhazya’yı tanımıyoruz. Ve görünüşe göre, bu ilke bizim görüşümüze göre Luhansk ve Donetsk olan yarı devlet bölgelerine uygulanacak.

Aynı zamanda, Kazak lider AB’nin NATO olmadığını söyleyerek Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne olası katılımına çok sadıktı.

K. Tokayev felsefi bir mantık yürüterek, “Avrasya Ekonomik Birliği’ne herhangi bir zarar vermesi pek olası değil” dedi. – Başka bir şey de, çok katı gereklilikler olduğu ve Ukrayna ekonomisi içler acısı bir durumda olduğu için Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılımının nasıl gerçekleşeceğini hayal bile edemiyorum. Ancak bu ekonomik bir birlik ve eğer Ukrayna’nın kendi saflarında varlığını mümkün görüyorsa, o zaman elbette bu bir gerçeklik olarak kabul edilmelidir.

BİRİYSE, BİR YERDE BİZİM VARSA…

“Pastanın üzerine krema”, K. Tokaev’in oturumun moderatörü gazeteci Margarita Simonyan’a (Kazakistan hakkında yaptığı skandal konuşmalarıyla ünlenen TV sunucusu Tigran Keosayan’ın eşi) hafif trollemesiydi. ).

– Ben, bu tribünü kullanarak, bazı Rus milletvekillerinin, gazetecilerin ve hatta kültürel şahsiyetlerin açıklamaları hakkında bazı şikayetleri ifade etmek istiyorum: Kazak lider, gelişigüzel bir şekilde, bunların Kazakistan hakkında kesinlikle yanlış ifadeler olduğunu söyledi. Bu açıklamalar bana mantıklı gelmiyor. Kazakistan liderliğinin kararları veya ülkemizde yaşanan olaylar hakkında bazen garip bir şekilde yorum yapan bu rakamlar nasıl bir değirmene su döküyor?

M. Simonyan nazikçe bu tartışmaya devam etmemesini istedi ve etkinliğin sonunda özür değilse de benzer bir şey yayınladı, ardından rahatsız edici bir durumu yumuşatmaya çalıştı.

– Sanırım bahsettiğiniz, kültür fikirleri olan, biri yakından tanıyan o milletvekilleri de pozisyonunuzu duydular, – gazeteci dikkat çekmeden netleştirdi. -Muhtemelen hepimizin gerçekten anlaması gerekiyor ki, şimdi kavga etmenin ya da bizimle kavga edenlerin değirmenini sulandırmanın zamanı değil.

SPIEF’in sonuçlarından ne gibi sonuçlar çıkıyor? Muhtemelen en önemli şey, Rusya’nın ekonomik bir ortağı olmanın, ancak aynı zamanda ülkesinin çıkarları doğrultusunda kendi politikasını izleyen egemen bir devlet olarak kalmanın mümkün olmasıdır. Tıpkı Kazakistan’ın yaptığı gibi, barışçıl, çok vektörlü işbirliği sürecini sürdürmek ve askeri ve ekonomik çatışmalarda tarafsız kalmak. Bu pozisyon, dünyada tanınmaya ve hak edilmiş bir saygıya sahiptir. Petersburg Forumu bunu sadece bir kez daha doğruladı.

Rüstem Abdrakhmanov

Kaynak – CentralAsia

Makalenin kalıcı adresi – https://centrasia.org/newsA.php?st=1655989020

Kaynak:https://centrasia.org/newsA.php?st=1655989020

REKLAM ALANI