Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Komisyonu Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira ile görüşmesinden sonra açıklama yaptı
08.07.2022
“Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirebilmesi için en iyi fırsat, Türkiye üzerinden Avrupa elektrik sistemine bağlanmaktır”
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Komisyonu Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira ile yaptığı görüşmede Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirebilmesi için en iyi fırsatın, Türkiye üzerinden Avrupa elektrik sistemine bağlanılması olduğunu belirtti.
Avrupa Komisyonu Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira’ya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne iletilen güven arttırıcı önlemler hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, hidrokarbon zenginliklerinde Kıbrıs Türkü’nün de bir taraf olduğunu anlattığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile Kıbrıs arasına çekilecek bir kabloyla Avrupa Birliği elektrik sistemine bağlanılabileceğini, bunun hem kuzey hem de güneydeki elektrik sıkıntısını çok büyük ölçüde çözeceğini belirtti.
1 milyar Avroluk AB desteğinin bir kısmının elektrikte fosil yakıtlardan vazgeçilmesi için verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, AB elektrik sistemine bağlanılması halinde güneş enerjisinden faydalanma noktasında yaşanan sıkıntının aşılacağını vurguladığını söyledi.
“Türkiye üzerinden AB elektrik sistemine 3 ay gibi kısa bir sürede bağlanılabilir…”
Cumhurbaşkanı Tatar, Ferreira’nın kendisini ilgiyle dinlediğini ve AB’nin bu konuları detaylı bir şekilde araştıracağı yönünde söz verdiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AB’nin Kıbrıs için ayırdığı 1 milyar Avroluk kaynağın, Güney Kıbrıs’ta yenilenebilir enerji için kullanılamayacağını çünkü kapalı şebekenin sadece yüzde 25’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabileceğini, bu işin önünün aşılabilmesi için 40 mil uzaklıktaki Türkiye üzerinden AB elektrik sistemine bağlanılması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs’ta AB’ye farklı bir istikametten bağlanılmasının çok zor olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye üzerinden AB elektrik sistemine 3 ay gibi kısa bir sürede bağlanılabileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar; “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Enerji Sistemi’ne bağlanıp bu işten faydalanmak istiyorsa, bundan daha güzel bir fırsat olamaz” dedi.
“Su konusunda iş birliği yapılabilir…”
Cumhurbaşkanı Tatar, su konusuna da değindiğini belirterek Güney Kıbrıs ile bu konuda iş birliği yapılabileceğini, bunun da iş birliği önerileri arasında olduğunu Ferreira’ya anlattığını ve gerekirse bir boru daha çekilebileceğini söylediğini belirtti.
Düzensiz göç konusunda, bayram tatili sonrasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne, Kıbrıslı Türk ve Rumların yer alacağı bir komite kurulmasını önerisinde bulunacaklarını Ferreria’ya anlattığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, ara bölgede hâlâ mayınlı alanlar bulunduğunu belirterek bunların temizlenmesi için de Rum tarafına öneride bulunacaklarını dile getirdiğini söyledi.
“Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs meselesiyle ilgili duruşu anlatıldı”
Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs meselesiyle ilgili duruşunu da anlattığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Ferreira’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Portekiz kabinesinde 6 yıl bakanlık yaptığını ve Guterres ile arasının çok iyi olduğunu söyledi.
AB’nin, Kıbrıs konusunda taraf olduğunu ve egemen eşitlik temelinde Kıbrıs sorununun çözümü için henüz ortak bir zeminin bulunmadığını Ferreira’ya anlattığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bu şekilde resmi bir müzakere sürecine başlanamayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, iş birliğinin Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafının yanında, bölge istikrarına da faydalı olacağını vurguladığını ve sürdürülebilir bir antlaşmanın ancak eşit taraflar temelinde olabileceğini, eşit olmayan taraflar arasında varılacak bir antlaşmanın çöküşe mahkûm olduğunu söylediğini kaydetti.
AB’nin tüm desteğini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne vermesinin, Kıbrıs Türkü’ne yapılan büyük bir haksızlık olduğunu Ferreira’ya söylediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Türk tarafının, hak ettiği destek ve muameleyi görmediğini vurguladı.
“Kıbrıs Tük tarafının yüzde 30’luk payı aktarılmadı”
Kıbrıs’a ayrılan 1 milyar Avroluk destekten, Kıbrıs Türkü’nün payının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, en büyük meselenin bu olduğunu söyledi. Her zaman Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin muhatap alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, AB tarafından verilen Covid-19 aşılarında Kıbrıs Tük tarafının payı yüzde 30 olmasına rağmen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kendilerine sadece yüzde 10 aşı aktardığına işaret etti.
AB’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, adanın tüm Kıbrıs’ın hükümeti olarak kabul etmesinden dolayı ciddi sıkıntılar yaşanmakta olduğunu anlattığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB’ye kabul edilmesinin, Türkiye ile olan ilişkileri de bozduğunu aktardığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Ferreira’ya Almanya örneğini göstererek iki taraf eşit seviyeye gelene kadar tüm yardımların Doğu Almanya’ya yapıldığını anlattığını ve adada bir antlaşma sağlamak amaçlanıyorsa Kıbrıs Türk tarafına yapılan haksızlıkların telafi edilmesi gerektiğini söylediğini belirtti.
Türk tarafına, 1 milyar euroluk katkıdan, yüzde 30’un üzerinde pay verilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yıllarca uygulanan ambargolardan dolayı ekonomik kayıplar yaşanırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ekonomisinin tüm dünyanın desteğini alarak geliştiğini kaydetti.
Hellimde de konunun egemenlik meselesine dayandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, AB’nin kuzeydeki hellim üretimini denetleyebileceğini ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, kuzeydeki üretimi denetlemesinin kabul edilemeyeceğini, AB’nin denetleyicileri direkt olarak gönderebileceğini belirtti.
Dosya Adı
kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-avrupa-komisyonu-uyum-ve-reformlardan-sorumlu-komisyon-9989