Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi açıldı
.2023
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Ankara Etimesgut Belediyesi katkılarıyla yapılan “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü kutlamaları kapsamında Lefkoşa Mücahitler Sitesi’nde düzenlenen halka açık açılış töreni ile hizmete girdi.
Kıbrıs Türk milli mücadelesinin anlatıldığı ve 51 heykelin bulunduğu müzede ayrıca Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın öncülüğünde yürütülen Kıbrıs Türk kültürü ve tarihini yansıtan kapı ve sandıkların yer aldığı bir bölüm yer alıyor.
Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis Başkanı Zorlu Töre, TBMM Temsilcisi Bekir Bozdağ, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, TSK Temsilcisi Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ankara Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, konuk heyetler, muharip dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Alper Çınar’ın müzeyi tanıtan sunumuyla devam etti.
Sunumda müze projesinin ilk tohumlarının, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Etimesgut’u ziyaretinde, orada bulunan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı görmesi ve benzeri bir oluşuma KKTC’de ihtiyaç olduğunu ifade etmesiyle atıldığı anlatıldı. Müzenin eğitim programları içereceği bilgisi de verilen sunumun ardından tanıtım videosu gösterildi.
Açılış konuşmaları ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Ankara Etimesgut Beledi Başkanı Enver Demirel’e teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının çok acılar çektiğini, bedeller ödediğini, ancak neticede 40 yaşını dolduran bir cumhuriyet sahibi olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, devlet demenin onur anlamına geldiğini ve geleceğe umutla baktıklarını vurguladı.
Tatar, KKTC’nin 40’ıncı yıl dönümünde, böylesine önemli bir günde müzenin açılışının önemini vurgulayarak emeği geçenleri kutladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, bir Ankara ziyaretinde Etimesgut Belediye Başkanı ile görüşmesinde oradaki müzenin küçük bir benzerini KKTC’de de yapmayı konuştuklarını kaydederek, Büyükelçinin, Turizm ve Kültür Bakanı’nın, hükümetin destekleriyle ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla müzenin hayata geçtiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Tatar, uzmanları, tarihçileri, TMT mensuplarını selamlayarak işin özünü bildiğini belirttiği Mücahitlerin desteğinin önemini de vurguladı.
Şampiyon Melekleri ve Türkiye’de depremde ölenleri anarak, müzenin geçtiği süreçlerden söz eden Cumhurbaşkanı Tatar, müzede tarihin, geçmişte yaşananların, kültür ve sanat adına yapılanların, Milli Arşiv’in desteğiyle dijital ortamda görülebileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mavi Vatan Akdeniz’de ülkenin stratejik, küresel, jeopolitik, jeo ekonomik statüsünün daha da arttığını belirtti.
Büyük Türk milletinin kopmaz ayrılmaz parçası Kıbrıs Türk halkının Mücahitleriyle büyük bir direniş verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bugün KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üyeliğinin de hafife alınacak bir şey olmadığını, bu yerlerde yapılan temasların önemli olduğunu kaydetti. Tatar, “Kapılar kapanmış olabilir biz yeni kapılar bulduk. Mücadelemizle her yere gireceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta federasyon temelinde, sıfır asker sıfır garantör ve AB üyeliği isteyenleri eleştirerek “Ben böyle bir şey istemiyorum. Yarın sabah çok şeyler yazacaklar, yazsınlar… Türkiye’nin etkin garantörlüğünden ve Türk askerinin caydırıcı varlığından vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskanligi-himayesinde-yapilan-kibris-turk-tarih-kultur-ve-milli-mucadele-11720