Hasan Bayram, Dünya Turizm Günü’nde turizmciyi ve turisti anlayalım
TUSAD Başkanı ve Ortadoğu Turizm Teşkilatı Sözcüsü Hasan Bayram, Koronavirüs nedeniyle dünyada alınan tedbirlerden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan turizmle ilgili Dünya Turizm Günü sebebiyle açıklamalarda bulundu.
İstanbul Turizm Seyahat Acentaları Derneği(TUSAD) Başkanı ve Ortadoğu Turizm Teşkilatı Sözcüsü Hasan Bayram’ın açıklamaları şöyle;
“Türkiye seyahat ve turizm endüstrisini geliştirmeye, verimliliği artırmaya ve gelecek vizyonuna katkıda bulunmak için turizm sektörü ile diğer sektörler genelinde entegrasyon sağlaması gerekmektedir. Bu doğrultuda bizlerde Türkiye’nin seyahat ve turizm endüstrisinin gelişmesi ve gelecek vizyonlarımız ile tanımlanan kapsamlı kalkınmaya katkıda bulunmak için entegrasyon sağlanmasına destek olacağız.”
Hasan Bayram, 27 Eylül Dünya Turizm Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünya, Kapsayıcı büyüme için Turizm sloganıyla Dünya Turizm Günü’nü kutluyor. Bu turizm endüstrisinin küresel ekonomiye sağladığı faydayı kabul ediyor. Turizm endüstrisi son zamanlarda turizm ve seyahat sektörü üzerinde önemli bir operasyonel etkiye sahip olan büyük zorluklara tanık oldu. Ancak yakın geçmişte turizm ve seyahatin neredeyse durmasına rağmen, Türkiye turizminin gelişmesi devam etti.
Türkiye’nin bacasız sanayisi halk tarafından ve kamu kurumları tarafından da yeteri değere tabii tutulmadığını turizm yasasının gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu ve turizmde kurumlar çatışmasından zarar gören seyahat acentalarının olduğunu söyleyen Hasan Bayram şunları söyledi; “Örneğin turizm araçlarında yaş problemi var. Yerel belediyeler araç yaş sınırını 10 ile sınırlandırırken, Ulaştırma Bakanlığı 12 yaş ile sınırlandırmış. Bu farklılığın ortadan kaldırılması gerektiği gibi turizm araç yaş sınırının 14 olması gerekmektedir. Seyahat acentaları ülkeye getirdiği turisti kendi belgesi ile tur veya transferini yapamıyor. Turizm araçları korsan taşımacılık bahane edilerek haksız ve yersiz denetimlere tabii tutulmaktadırlar. Eğer kurumlar korsan ile mücadalede samimi iseler yüzlerce korsan taksi durakları alenen faaliyetlerine devam ediyorlar. Denetime oradan başlayabilirler.” dedi.
Hasan Bayram ayrıca şunları söyledi; “Kovid-19’un yayılmasını sınırlamak için alınan sınırlar ve ihtiyati tedbirler nedeniyle ortaya çıkan zor koşulların üstesinden gelmeyi başardık. Güvenliği ön planda tutan turizm sektörü etkinlikleri, sergiler ve festivaller düzenlemenin yeni yollarını bulduk. Otel, yiyecek ve içecek sektörlerinin direk yükselmesine ve işsizliğe çözüm olan turizm sektöründe pandemi ile birlikte personel sorunu ciddi bir seviyede olmaya devam etmektedir.
Küresel salgın sırasında Türk Hava Yolları ve İstanbul Uluslararası Havalimanı’nın olağanüstü performansı, Türkiye’nin seyahat ve turizm sektörünün tanıtımında ayrılmaz bir rol oynadığını da belirten Hasan Bayram sözlerini şöyle tamamladı;
“Pandemi sırasında sağlık ve güvenlik için küresel protokolleri benimseyen Türk Hava Yolları uluslararası ödüller kazandı ve İstanbul Uluslararası Havalimanı ise ünlü World Airport Awards 2021’de Dünyanın En İyi Havalimanları arasında yer aldı. İstanbul dünyanın en iyi şehri, Bodrum ise en iyi altıncı şehir seçildi.” diye ekledi.
TUSAD Başkanı Hasan Bayram; Türkiye turizm endüstrisinin daha hızlı toparlanması için, ülkeye gelen turistleri teşvik etmek için PCR testlerinin kolaylaştırılması ve maliyetini düşürmek gerekiyor. Ülkeye giren turistlerin seyahatlerinin kolaylaştırılması gerekiyor.
ABDULLAH YİĞİT-İSTANBUL