Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Gürcistan-Azerbaycan devletleri arasındaki işbirliği tarihi geleneklere dayanmaktadır” – Diye tarihe not düştü.
Milletvekili Meşhur Memmedov – Gürcistan-Azerbaycan işbirliğinin tarihi geleneklere dayandığını söylersek hiç de yanılmış olmayız. Tarihe bakarsak, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok derin geleneklere dayandığını görürüz. Yani halklarımız yüzyıllardır kardeşlik, dostça komşuluk koşullarında yaşamıştır. Devletlerarası ilişkilerin de bu sağlam temel üzerine kurulduğunu belirtelim.
Evet, ülkelerimiz arasındaki işbirliği bugün bile olumlu dinamikler ile gelişiyor. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 24 Ekim’deki iş ziyareti, Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak. Bölgedeki süreçler, güvenlikle ilgili konular ortak müzakeler merkezinde yer alıyor. Elbette bugün stratejik ortaklık ilişkilerimiz ittifak düzeyine yükselmiştir. Birçok alanda aktif işbirliği ilişkilerimiz var. Aynı zamanda hem uluslararası kuruluşlar çerçevesinde hem de ikili formatta birbirimize sürekli destek oluyoruz.
Kuşkusuz uygulanan ortak projeler sadece ülkelerimiz için değil, bölge ve Avrupa için de ayrı bir önem taşımaktadır.
Evet, Karabağ sorunu bitti. Azerbaycan ve Ermenistan bir barış anlaşması imzalamanın eşiğinde. Cumhurbaşkanı Aliyev’in de belirttiği gibi, Ermenistan tarafına beş ana ilkeden oluşan tekliflerimizi sunduk. İlkeler kabul edilirse Güney Kafkasya’ya barış gelecek ve işbirliği fırsatları ortaya çıkacaktır. Ayrıca Ermenistan tarafı Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan istişarelerini başlatmaya hazırsa, ülkemiz de buna hazırdır. Ülkemiz dünya pazarlarına gaz ihracatını artırmayı hedeflemektedir. Yani bu yıl 22 milyar metreküp ihracat yapacağız, gelecek yıl daha da artacak. Avrupa Komisyonu ile Azerbaycan arasında bu yılın Temmuz ayında imzalanan enerji alanında stratejik ortaklık anlaşması, Azerbaycan’ın önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlayacağını gösteriyor. 2027 yılında Azerbaycan’ın tek başına Avrupa’ya gaz ihracatının 20 milyar metreküpe ulaşması planlanmaktadır. Hem önümüzdeki yıl Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ile ihracat artırılacak.
Azerbaycan’ın petrol ve doğalgazla birlikte elektriğini dünya pazarlarına ihraç etmeye çalıştığını da belirtelim. Ülkemizin ihracat yönü Gürcistan’dan geçmektedir. 10 gigawatt yenilenebilir enerji, yalnızca işgalden kurtarılmış topraklarımızda kullanılabilir. Hazar Denizi’nde bu rakam 157 gigawatt’a ulaşıyor. Ayrıca bu enerjiyi üretmek ve ihraç etmek önümüzdeki yıllarda da görevimizdir. Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan, Gürcistan ve komşu ülkeler üzerinden ulaşım yollarına büyük ihtiyaç vardır. Yeni ulaşım güzergahları hem jeopolitik durumla ilgili hem de bir bütün olarak güzergah üzerinde yer alan tüm ülkelerin çıkarlarını karşılıyor. Bu nedenle Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun iş hacminin 5 milyon tona çıkarılması ve aynı zamanda Gürcistan limanları kullanılarak Orta Asya ve bütünlükte Asya’dan Batı’ya ve tam tersi olarak aktarılan yük hacminin artırılması, yeni bir gerçeklik yaratır.
Evet, transit ülke olabilmek için komşularınızla iyi ilişkiler içinde olmanız gerekiyor. Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’nın transfer kapasitesini de 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkarmayı planlıyoruz. Gürcistan ile Azerbaycan arasında ulaştırma alanında yakın koordinasyon sağlanmalıdır. Çünkü ortak projelerimizin aynı anda tamamlanması gerekiyor.
Şu anda tüm dünyada ve Avrupa’da enerji kaynaklarına büyük bir talep olduğu için Gürcistan ve Azerbaycan’ın tek cepheden hareket ederek ve tek bir noktaya odaklanarak ulusal çıkarlarını sağlayacaklarını belirtmek isterim.