Uluslararası toplum, Tacikistan Cumhurbaşkanı’nın 2025 Uluslararası Buzulları Koruma Yılı ilan etme girişimini destekledi.
.jpg
14 Aralık 2022’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 77. oturumunda, Tacikistan Cumhuriyeti tarafından getirilen “2025 Uluslararası Buzulları Koruma Yılı” ilan edilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Aynı anda hem Uluslararası Günü hem de Uluslararası Buzulları Koruma Yılı’nı ilan ettiği için doğası gereği benzersizdir. Barışın ve Ulusal Birliğin Kurucusu – Ulusun Lideri, Tacikistan Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un son girişimi 153 BM üye ülkesinin desteğiyle kabul edildi.
Mart 2021’de, Ulusun Lideri, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un Su ve İklim Koalisyonu Liderlerinin ilk toplantısında buzulların hızla erimesinin yanı sıra su tüketimindeki artıştan bahsettiği vurgulanmalıdır. Nüfus artışına ve ekonomik gelişmeye bağlı olan , ciddi ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Bu bağlamda, ülkenin Cumhurbaşkanı bu önemli konuya dikkat çekmek için 2025 yılının Uluslararası Buzulları Koruma Yılı ilan edilmesini, ayrıca Uluslararası Buzulları Koruma Günü’nün belirlenmesini ve Türkiye’de özel bir vakıf fonu kurulmasını önerdi. buzulların korunmasına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi.
Bu karar temelinde, ülke Cumhurbaşkanı tarafından sunulan aşağıdaki önerilerin BM üye devletleri tarafından desteklenmesi sevindiricidir:
– 21 Mart’ın Uluslararası Buzulları Koruma Günü ilan edilmesi;
– 2025’in Uluslararası Buzulları Koruma Yılı ilan edilmesi;
– Buzulların korunmasına yönelik faaliyetleri desteklemek için bir BM Güven Fonu’nun kurulması;
– 2025’te Duşanbe’de Uluslararası Buzulların Korunması Konferansı’nın toplanması.
Yukarıda bahsedilen karar, buzulların hidrolojik döngünün bir bileşeni olarak önemini ve buzulların mevcut hızlandırılmış erimesinin ve geri çekilmesinin iklim, çevre, insan sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtmektedir. Bu belge ayrıca, küresel ısınmanın etkisinin, yüksek dağlık alanların stabilitesini azaltan ve kar ağırlıklı ve buzulla beslenen nehir havzalarındaki akış ve su kaynaklarının miktarını ve mevsimselliğini değiştiren kriyosferin geniş çapta daralmasına yol açtığını da belirtmektedir. .
Kararın çok sayıda eş-sponsoru, uluslararası toplumun Tacikistan Cumhuriyeti’nin küresel sorunların ele alınmasındaki girişimlerine ve katkılarına tam güven duyduğunu bir kez daha ifade ediyor.
Kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/11780/the-international-community-supported-the-next-initiative-of-the-president-of-the-republic-of-tajikistan-to-declare-the-international-year-of-glaciers-preservation-2025