Categories: BugünKÜLTÜR SANAT

“Belgeselciyi belgeleyen bir kitap”

Ödüllü belgesel yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu’nun hayatı ve mesleki yaşamı kitap oldu. 1973 yılında TRT’nin düzenlediği sınavı kazanarak kurgucu olarak TRT’de çalışmaya başlayan Karslıoğlu, kurgunun ardından prodüktör ve yönetmenlik deneyimleriyle birlikte belgesel sinemacılığına önemli katkılar sağladı. Şirvan Güneri ve Özcan Gürbüz’ün hazırladığı “Ertuğrul Karslıoğlu Kitabı” adlı kitapta, Karslıoğlu’nun çocukluk yaşamı, 1970’lerden bugüne meslek hayatı ve çalışmaları dokümanlar ve makalelerle anlatılıyor. Beykoz Üniversitesi tarafından basımı ve yayını üstlenilen kitap, sinemaya ve belgesele meraklı herkesin dikkatini çeken bir eser olma özelliğini taşıyor.

Belgeselciler için değerli bir kaynak

Kitap, yönetmen Karslıoğlu ile yapılan söyleşiyle başlıyor. Kitabın ikinci bölümü, Karslıoğlu’nun filmleri üzerine yazılmış yazılarından oluşuyor. Bir başka bölümde ise yönetmenle bir şekilde yolları kesişen arkadaşlarının, dostlarının anıları ve sektörün önde gelen belgesel ve kurmaca yönetmenlerinin yorumları yer alıyor. Belgesel sinemaya gönül verenlerin ve geleceğin genç belgeselcilerinin yararlanacağı değerli bir kaynak olan kitapta, alanında uzman isimlerin yönetmenin belgesellerini bilimsel bir yaklaşımla irdelediği yazıları da yer alıyor.

 

“Belgeselciyi belgeleyen bir kitap”

 

Kitapla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karslıoğlu şunları söyledi:

“Biz belgeselciler çekimlerin her aşamasında gerçekle iç içe yaşarız, hayatın acımasız gerçeğidir deneyimlerimiz. Belgeselciyi belgeleme sistemli çalışmasını hayata geçiren, deneyimlerimi bu kitapta bir araya getiren değerli Şirvan Güneri ve Özcan Gürbüz’e teşekkür ediyorum. Kitap belgesellerin üretim-yapım aşamalarını anlatıyor. Araştırma, çekim, kurgulama ve yayınlama süreçlerini anlatıyor. Bununla birlikte birçok değerli sinema yazarı ve sinema ile ilintili öğretim üyeleri eleştirel gözle yaklaşarak, benim belgesellerimi değerlendirdiler ve katkılarını sundular. Bir yönetmenin başından geçenlerin anlatıldığı bu eserin sinemaya özellikle belgesele yatkın herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle iletişim fakültesi, sanat ve tasarım fakültesi radyo, televizyon ve sinema öğrencileri için faydalı olacağını düşündüğümüz bir kaynak oldu. Şirvan Güneri ve Özcan Gürbüz’ün yanı sıra bu çalışmaya katkı veren değerli dostlarıma ve değerli akademisyenlere yorumlarını esirgemedikleri için saygı ve sevgilerimle birlikte teşekkür ediyorum.”

Ertuğrul Karslıoğlu kimdir?

 

Yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, 1946 yılında Göle’de doğdu. İlk ve ortaöğretimini Kars ve Elazığ’da tamamlayan Karslıoğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Özel Yüksekokulu’ndan mezun oldu. 1973 yılında TRT tarafından yapılan kurguculuk sınavını kazanan Karslıoğlu, 1976 yılından itibaren prodüktör olarak çalıştı ve yönetmenliğe başladı. İlk yıllarında ortak yapımlara imza atan yönetmenin ilk belgesel denemesi 1982 yılında “Likya Uygarlığı” adlı belgesel oldu. Ardından birçok belgesel çalışmasına imza atan Karslıoğlu’nun bu süreçteki ilk filmi “Türk Mimarisi” adlı belgesel çalışması oldu. 1992 yılının ortalarına kadar TRT’de birçok belgesel üreten Karslıoğlu, 1993-2000 yılları arasında ulusal kanallara, başta haber programları olmak üzere diziler, tartışma programları ve sınırlı da olsa belgesel yapımlar üretti. Bugüne dek 16 belgesel yapımında imzası olan yönetmenin birçok ödülü de bulunmaktadır. Birçok üniversitede öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Karslıoğlu, sanat ve tasarım öğrencilerine belgesel sinema ve sinema dili üzerine dersler vermeye devam etmektedir.

 

 

EDİTÖRE NOT: Yenilikçi vizyonu temsil eden, kalite odaklı, uluslararası yeni nesil bir üniversite olarak dikkat çeken Beykoz Üniversitesi’nin temeli İstanbul Kavacık’ta 2008 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun kurulması ile atıldı. Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı tarafından 2016 yılında kurulan üniversitenin kurucu rektörlüğünü, halen üniversitenin Rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Durman yaptı. Beykoz Üniversitesi bünyesinde bir lisansüstü programlar enstitüsü, dört fakülte, iki yüksekokul, iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Üniversitede, “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi” lisans eğitimi verirken, “Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu” ile “Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu” da önlisans eğitimi veriyor. “Fark yaratan bir üniversite olma” hedefiyle akademik hayatta varlığını sürdüren Beykoz Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 5 bin 133 iken, bugüne kadar verilen mezun sayısı 6 bine yaklaştı. İstanbul Beykoz’daki beş yerleşkede eğitim-öğretime devam eden Beykoz Üniversitesi, 231 akademisyen ve 74 idari personel, uygulamalı ve kişiye özel eğitim programları ile öğrencilerini hayata ve hayallerindeki mesleğe hazırlıyor.

Detaylı bilgi için…

Beykoz Üniversitesi

zline

Recent Posts

Глава государства Касым-Жомарт Токаев принял участие в первом форуме работников сельского хозяйства

Глава государства Касым-Жомарт Токаев принял участие в первом форуме работников сельского хозяйства.

7 dakika ago

Meeting with the UN Resident Coordinator in Tajikistan

Meeting with the UN Resident Coordinator in Tajikistan.

2 saat ago

US-SEN’den Türkiye Tekvando Federasyonu’na Nezaket Ziyareti

US-SEN'den Türkiye Tekvando Federasyonu'na Nezaket Ziyareti.

4 saat ago

US-SEN Genel Başkanı Bekir Ayaz, Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ’ı Ziyaret Etti

US-SEN Genel Başkanı Bekir Ayaz, Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ’ı Ziyaret Etti.

4 saat ago

US-SEN Genel Başkanı Bekir Ayaz, Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ’ı Ziyaret Etti

US-SEN (Uluslararası Sporcu Sendikası ) Genel Başkanı Bekir Ayaz, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ’a…

4 saat ago

US-SEN’den Türkiye Tekvando Federasyonu’na Nezaket Ziyareti

US-SEN Genel Başkanı Bekir Ayaz, Türkiye Tekvando Federasyonu’nun yeni başkanı Bahri Tanrıkulu’na nezaket ziyaretinde bulundu.…

4 saat ago