Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR. ARTIK KAPATILMALIDIR.”

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR. ARTIK KAPATILMALIDIR.”
REKLAM ALANI

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR. ARTIK KAPATILMALIDIR.”

TBMM’de bir Basın Açıklaması yapan MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ, 13 Şubat 2022 tarihinde Ermenistan-Gürcistan sınırında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin METSAMOR Nükleer Santralinden dolayı bölge halkında korku yarattığını dile getirerek, bu santralin artık kapatılma zamanının geldiğini belirtti.

MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ basın açıklamasında şunları dile getirdi : “Değerli Basın Mensupları, Kıymetli Iğdırlı Hemşehrilerim;
Dün akşam saat 21:25’te Ermenistan- Gürcistan sınırında 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu deprem Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı illerimizde de hissedildi. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Iğdırlı hemşehrilerimiz depremin şiddetinden ziyade, Iğdır’a yalnızca 16 km uzaklıkta ve deprem fay hattında bulunan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santralinde meydana gelebilecek sızıntının korkusunu yaşadı.
Metsamor Nükleer Santrali 1977 yılında Sovyetler Birliği tarafından Ermenistan’da inşaaedimiş, birçok uluslararası kuruluş tarafından dünyadaki en tehlikeli ve güvenlik unsurlarından yoksun bir Nükleer Santraldir. Ağrı Dağı fay hattında bulunmaktadır.
Özellikle 1988 yılında meydana gelen 20.000 insanın hayatını kaybetmesine sebep olan 6.9 büyüklüğündeki Spitak depreminden sonra, Spitak’a 100 km mesafede bulunmasına rağmen reaktör çok büyük zarar görmüş ve 1989 yılında “Sismik Güvenlik Açığı” nedeniyle kapatılmıştır. Hatta birinci reaktörün içindeki Uranyum korumasız olarak reaktörün içinde bırakılmıştır. Birinci reaktörde deprem direnç sistemi yoktur.

O dönemde çok defa bu santralin insan sağlığı ve doğal çevre açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirmelerinde rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmadan 1994 yılında ekonomik gerekçelerle yeniden faaliyete geçirilmiştir.1999 yılında Ermenistan ile Avrupa Birliği arasında yapılan bir anlaşmaya göre santralin 2004 yılına kadar kapatılması kararı alınmış, 2001 yılında ise Ermenistan Avrupa Konseyi’ne üye olurken; 2004 yılına kadar santrali kapatacağını kabul etmiştir. Ancak Ermenistan enerjisinin yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan santral Ermenistan ekonomisinin dar boğazda olması ve yetersizliğinden dolayı kapatılmamıştır.

Çernobil gibi en eski Rus teknolojisiyle üretilen ve en tehlikeli santral olan Metsamor Nükleer Santrali ,
– Ağrı Dağı Fay Hattında bulunması
– Reaktörün soğutulması için kullanılan suyun yetersizliği
– Nükleer Yakıtını koruyacak Koruma havzasının bulunmaması gibi bir çok teknik ve güvenlik donanımdan yoksundur.
– Olası bir kaza durumunda radyoaktif maddenin sızıntısını önleyecek kapalı beton kubbenin olmaması tehlikeyi daha da arttırmaktadır.

– Hatta santralin inşaa edildiği dönmede Sovyet bilim adamları santralin tasarımının hatalı olduğunu dile getirmişler, 1995 senesinde Metsamor’da inceleme yapan dönemin Atom Enerji Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Morris Rosen de Metsamor’ un mimari tasarımının hatalı olduğunu kabul etmiştir.
– Uluslararası Atom Enerji Kurumu ve Avrupa Birliği de Metsamor’ un dünyadaki en tehlikeli Nükleer Santral olduğunu açıklamıştır.
Dünyada bulunan 443 Nükleer Santralden en tehlikelisi Metsamor Nükleer Santralidir.

Reaktörlerin soğutulmasında kullanılan atık suyun Aras Nehri vasıtasıyla Hazar Denizine kadar ulaştırılması nedeniyle Metsamor Nükleer Santrali, Hazar’a kıyısı olan tüm ülkeler için de ciddi bir risk taşımaktadır.

Olası büyük bir depremde Metsamor Nükleer Santralinin yayacağı radyasyon Iğdır, Kars, Van, Ağrı, Erzurum illerimizi yaşanamaz hale getirecektir. Halihazırda günümüzde bile Iğdır ve çevresinde son yıllarda kanser vakalarının artması, bitki örtüsünde kurumalar yaşanması ve verimliliğin azalması, sınıra yakın yerlerde hayvanların sakat doğma oranının artması gibi olumsuz gelişmeler bölge halkımızda ciddi endişelere neden olmaktadır. Benzer şekilde reaktörün soğutulmasında kullanılan atık suyun Aras Nehri’ne dökülmesi de halkımızın endişelerini artırmaktadır.

1986 yılında 40 bine yakın kişinin ölmesine neden olan Çernobil faciasının tekrar yaşanmaması adına Metsamor Nükleer Santrali derhal kapatılmalıdır.

Meclis Araştırma Önergemizi 5 Şubat 2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sunduk. Ayrıca 18 Ocak 2022 tarihli TBMM basın toplantımızda, 9 Şubat 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulunda ve medya kuruluşlarında dile getirmiştik.”
Tüm yetkili mercilere çağrıda bulunan MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ : “Buradan Gazi Meclisin çatısı altında bölgede yaşayan tüm hemşehrilerimiz adına Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna ve tüm yetkili uluslararası çevre kuruluşlarına, Dışişleri Bakanlığımıza, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza seslenmek istiyorum. Artık özellikle Ermenistan ile olan bu normalleşme sürecinde tüm platformlarda bu Metsamor Nükleer Santralini masaya yatırmamız gerekiyor. Bu santralin artık mutlaka kapatılması gerektiği düşüncesindeyim. Bu benimle birlikte tüm coğrafyada yaşayan insanlarımızın da Türk Milleti’nin de en büyük temennisidir” dedi.

 

REKLAM ALANI