Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SICAKLIK REKORU GELİYOR!

SICAKLIK REKORU GELİYOR!
REKLAM ALANI
06.08.2021
A+
A-

ALMANYA’DAN TÜRKİYE İÇİN KORKUNÇ UYARI!

Türkiye yangınlarla boğuşurken, Almanya’dan büyük bir uyarı geldi…

Alman meteorologlar uyardı: “Jet akımı yüzünden aşırı sıcaklık Türkiye ve Yunanistan üzerinde birikti. Bu ısı duvarı hareket etmiyor. Orman yangınlarının nedeni bu. 50 derece sıcaklık görülebilir. Denize bakan vadilerde büyük tehlike var. Hafta sonu rahatlayacak ama sonra yine 45 derecelere çıkacak.”

Güney Avrupa’daki yangınları değerlendiren bir iklim uzmanı Krasten Brand, Perşembe ve Cuma günü, Türkiye, Yunanistan, Güney İtalya’nın bazı bölümlerinde sıcaklıkların 50 dereceyi görebileceğini açıkladı.

Bu aşırı sıcaklıkların orman yangınlarını tetikleyebileceği belirtilirken, aşırı sıcakların özellikle denize bakan vadilerde hüküm sürebileceği vurgulandı. Türkiye’nin denize bakan vadileri ile Girit, Rodos ve Kıbrıs’ın bazı bölümleri büyük tehdit altında.

SICAKLIK REKORU GELİYOR!

Bugünlerde görülen sıcaklar, güney Avrupa’da şu ana kadar Avrupalılar tarafından ölçülen en yüksek değerler olarak kayda geçti. Şu ana kadar en yüksek sıcaklık 1977’de Yunanistan’da 48 derece olarak ölçülmüştü. Önceki gün termometreler 47.1’i gördü. Ama Perşembe ve Cuma bu rekorlar da tarih olacak gibi görülüyor.

Yangınlar sadece Türkiye’yi değil, Yunanistan, Güney İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Güney Kıbrıs, Romanya ve Kırım ile Ukrayna’da da etkili oluyor. Yunanistan’da ayrıca, sıcak boğuk hava ile birlikte insan sağlığına zararlı, dumanla birlikte yükselen ince tozlar da etkili oluyor. İnce toz kirliliği metreküp aşına 465 mikrograma yükseldi. AB’nin kabul ettiği değer 50 mikrogram.

EN UZUN SICAK HAVA DALGASI!

Q.met metoroloji servisinden meteorolog Dominik Jung da, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bugünlerde tarihsel olarak en uzun sıcak hava dalgasının yaşandığını belirterek, “Hafif rüzgar olsa bile bu denizden değil, karadan esiyor. Bu hafta sonuna kadar sürecek. Hafta sonu biraz rahatlayacak ama önümüzdeki hafta başından itibaren yeniden 45 derecelere kadar çıkacak“ açıklaması yaptı. Bu sıcaklıkların nedeninin “Jetstream” denilen jet akımı olduğu belirtiliyor.

Jung, “Bu akım, Avrupa’nın üzerinde bir duvar gibi. Güneydoğu Avrupa’daki sıcak hava kütlelerini kuzeybatıdaki soğuk hava kütlelerinden ayırır. Zar zor hareket ediyor. İşte bu yüzden ısı kubbesi Türkiye ve Yunanistan üzerinde birikti. Orada hapsoldu ve artmaya devam edebilir” dedi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI